asas

Istoria Pieței Unirii

  • Authorrealkom
  • Date 12 January 2018
  • CategoryRealkom Imobiliare

Supranumit și Micul Paris, Bucureștiul este o frumoasă capitală europeană, martoră a multor generații ce și-au pus amprenta asupra sa. O piață cu o puternică însemnătate istorică avea să se remarce și, odată cu trecerea anilor, să rămână miezul orașului. A căpătat de-a lungul anilor o serie de nume și a suferit restructurări periodice.

Piața Maghistratului

Între 1834 și 1835, dispozițiile Regulamentului Organic indicau amplasarea a peste zece piețe. Ulterior, avea să apăra “Piața Maghistratului”, un nou proiect care implica construcția unei serii de clădiri (Hala Mare) și amplasarea centrului administrativ al capitalei, și anume: Sfatul Orășenesc și Primăria. Hala a fost construită după proiectul antreprenorului francez, Alfred Godillo, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, inspirată fiind de arhitectura pariziană. Mai târziu, în vremea lui Carol I a fost demarat proiectul regularizării Dâmboviței, care a adus modificări substanțiale aspectului pieței, precum demolarea vechii Primarii și amplasarea a numeroase hale, prăvălii etc., formând Halele Centrale.

8 Iunie

Odată cu domnia lui Carol al II- lea, a apărut și o redenumire: “8 iunie”. Modernizările ce țineau de infrastructura zonei nu au încetat să apăra. Câteva dintre măsurile ce au fost luate în vederea realizării proiectului au fost: lărgirea bulevardelor adiacente zonei, ridicarea unor blocuri și construirea de edificii. Practic, se dorea transformarea pieței dintr-o zonă comercială într-una simbolică. În 1930 au început să apară monumente, pentru a înrădăcina orașul în istorie. Acest proiect nu a putut fi dus la bun sfârșit.

 

Astăzi se numește Piața Unirii și a reușit să fure inimile atât românilor, cât și străinilor. Un bulevard lung încadrat între blocuri înalte. Un cartier ofertant potrivit pentru orice vârstă. Un vis devenit realitate. RealKom ți le oferă pe toate!

Write a comment